снимка pixabayСлед четиригодишно разследване се намериха достоверни доказателства, че елитни австралийски военни

...
снимка pixabayСлед четиригодишно разследване се намериха достоверни доказателства, че елитни австралийски военни
Коментари Харесай

След четиригодишно разследване: Австралийски елитни командоси избили 39 невинни в Афганистан

снимка pixabay

След четиригодишно следствие се намериха  " достоверни доказателства ", че елитни австралийски военни елементи военни са умъртвили 39 невинни по време на афганистанската война, заяви BBC, представен от.

Заключението е записано отчет на Австралийските сили за защита (ADF). В него се споделя, че 19 сегашни или някогашни бойци от специфичните сили би трябвало да бъдат разследвани от полицията за убийства на " пандизчии, фермери или цивилни " осъществени сред 2009 и 2013 година ADF разказва закононарушенията, като резултат за неконтролирана " войнска просвета ". 

Разследването е извършено от генерал-майор Пол Бреретън, който е провел изявленията с повече от 400 очевидци.

Млади бойци са били карани да създадат първото си ликвидиране за " накървяване ", като стрелят по пандизчии. Обмисляни са истории за прикриване на убийствата и са поставяни оръжия до телата. Има случаи, при които австралийските бойци са прерязвали гърла, укривали са информация за осъществени закононарушения и са снимали тела с сложени телефони и оръжия, с цел да оправдаят дейностите си.

Публикуваният през днешния ден отчет на Бреретън разказва дейностите на специфичните сили като " безобразни и изменничество " по отношение на австралийските въоръжени сили.

Основните открития в отчета са:

- Специалните сили са виновни за десетки противозаконни убийства, множеството са пандизчии, съзнателно са прикривани;

- 39 афганистанци са нелегално убити при 23 случая от специфичните сили или по заповед на австралийските специфични части;

- Нито едно от убийствата не е осъществено на бойното поле и всички те, в случай че бъдат признати от арбитър, съставляват военни престъпления;

- Всички жертви са цивилни или повече не са били войници;

- Общо 25 причинителя са открити. Някои от тях към момента служат в австралийската войска.

Началникът на австралийската войска военачалник Ангъс Кембъл даде обещание да извърши всички 143 рекомендации в отчета, в това число причинителите да бъдат изправени пред правораздаването.

Докладът показва, че висшето командване не е отговорно за убийствата, защото не е знаело за осъществените закононарушения. Отбелязва се, че закононарушенията са осъществявани и прикривани от патрулни командири, нормално сержанти и ефрейтори. Замесен е " дребен брой патрулни командири и техните протежета ".

Оплакванията от локални и правозащитни организации са отхвърляни като " агитация на талибаните " или опит да се изкопчи отплата.

Преди публикуването на отчета министър председателят на Австралия Скот Морисън телефонира на президента на Афганистан Ашраф Гани, с цел да се извини.

Бреретън проверява шокиращите изказвания против австралийските елитни елементи от 2016 година, когато получава задача да ревизира десетки произшествия в Афганистан сред 2005 година и 2016 година Той преглежда 20 000 документа и 25 000 фотоси. Екипът му интервюира 423 очевидеца.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР